Selecteer een pagina

In een ruimte stappen waar net een ruzie is beëindigd.
Dat is wat je waarneemt, zelfs als je er niet bij bent geweest.
De gewaarwording is de vertaling van het gevoel in het lichaam. Het lichaam signaleert alle energie en verzamelt alle ‘gegevens’ en in samenwerking met het brein leidt dit tot een bewuste gewaarwording.

De één is meer gevoelig dan de ander. Veel lichaamswaarnemingen leiden niet meteen tot een bewuste waarneming. Dat is voor ons brein veel te veel informatie. Selectie is wat het brein effectief toepast. Gevaar is top-prioriteit, de rest zijn allemaal -onbewuste- keuzes die je maakt.
Het doel van het lichaam is je ondersteunen waar je naartoe mag bewegen. Keuzes die je uitstelt worden door het lichaam vertaalt als onrust of frustratie. Een baas waar je al een tijdje ‘last van’ hebt wordt door het lichaam waargenomen als boosheid.
Je leest hier hoe ik denk over alle dagelijkse gebeurtenissen en de vertaling door het lichaam. 24/7 is deze prachtige elegante machine aan het werk voor jou. Ja, ook in rust. Je ademhaling en hartslag doen altijd hun best.

Emoties en lichaamstaal

‘Een last op je schouders dragen’, ‘een steen op je maag voelen’.
Het zijn uitdrukkingen die het lichaam verbind aan een emotie. Emoties zijn onze grootste bewuste waarnemingen. Het zijn dé signalen waar je naar mag leren luisteren. Zo kun je pijn absoluut voorkomen, maar ook zijn ze super belangrijk om de pijn te herstellen.
Spanning voor een belangrijk gesprek wordt vertaald door spierspanning. Peinzen, of overpeinzen, wordt vertaald door hoofdpijn. Het is geen rocket sience, en toch hebben we niet geleerd via deze volgorde naar pijn te kijken.

1. Wat is de huidige emotie?
2. Wat kan ik doen om de emotie positief te beïnvloeden?
3. Fysieke pijn transformeert. (Daar hoef je niet al te veel voor te doen. Herstellen en groeien is waar het lichaam voor gebouwd is.)

Hooggevoeligheid

Sommige mensen verwarren hooggevoeligheid met ‘heel veel emoties hebben’. Hooggevoeligheid betekent voor mij: van heel veel signalen bewust zijn. Emoties zijn de gevolgen van de waarde die je als persoon hecht aan de gevoelens. Dus je kunt wel veel voelen, zonder dat je hier veel waarde aan hecht. Hooggevoeligheid is dus niet super emotioneel zijn.

Iedereen krijgt signalen, alleen zijn er velen die hier helemaal niet bij stilstaan.
Zit er dan een voordeel aan hooggevoelig zijn? Ik zie het zo, dat mijn lichaam leidend is in mijn ontwikkelingen. Hoe zuiverder ik kan voelen wat ik aantrekkelijk vind, of waar ik energie verlies, hoe makkelijker ik keuzes kan maken. Uiteindelijk leidt het voor mij dus tot veel meer tot rust en vertrouwen op mijzelf. Chaos verdwijnt, twijfel krijgt weinig ruimte.

Ik kan voor mijzelf concluderen:
door mijn gevoeligheid word ik een betere versie van mijzelf.

Lekker toch