Selecteer een pagina

De wijsheid van je lichaam is groter dan de kennis die je hebt opgedaan

Het lichaam is wijs. 
Daar geloof ik in. Aangeleerde kennis is de wijsheid van het brein. Taal, rekenen, ervaringsleer. Het is allemaal kennis wat je eerder, dus uit de geschiedenis, hebt opgedaan.

Ik geloof dat het lichaam veel meer ‘kennis’ beschikt. En ik zal je meenemen waarom ik dit geloof.

 Visualisatie

In 2018 zat ik in een klas van 1500 leerlingen. Je kunt het nu bijna niet meer voorstellen, maar toen ‘was het nog heel gewoon’. Natuurlijk niet heel gewoon, 1500 leerlingen heb ik nog niet eerder in mijn leven bij elkaar gezien in één ruimte. 365 Dagen Succesvol startte een jaarprogramma waar ik aan deelnam. ‘Persoonlijke ontwikkeling’ was mijn doel.

Tot het moment kwam dat we met z’n allen gingen mediteren.
Wauw, dat had ik nog nooit gedaan, maar leergierig als ik ben. Ik ging zitten. Ogen dicht en goed luisteren. David, één van de oprichters, nam ons mee in een visualisatie. Precies de inhoud weet ik niet meer, maar daar ontdekte ik absoluut dat visualiseren voor mij betekent:

  • Je fantasie de vrije loop laten
  • Alle gevoelens die je tijdens de visualisatie ervaart, zijn echt
  • Het vertrouwen wat je voelt om stappen te zetten groeit direct
  • Visualisatie doet iets met je hele lichaam!

Ok, als dit kan… wat kan er dan allemaal nog meer?

Opstellingen

Niet veel later kwam ik erachter dat er nog veel meer mogelijk is. 
In mijn werk als fysiotherapeut ben ik altijd nieuwsgierig geweest naar het gedrag wat klanten lieten zien. Pijnklachten en gedrag liggen voor mij in één lijn. Ga jezelf maar na: overbelasting omdat je toch nog even door wilde gaan of vermoeidheidsklachten omdat je de power even niet hebt op met discipline te trainen. Gedrag en pijn zijn een eenheid. 

Op toneel, voor 1500 mensen, werd een opstelling uitgevoerd. Hierin werd een vraagstuk behandeld: ‘ik ben verslaafd aan roken, hoe kan ik hier vanaf komen?’ 
Ik weet niet of je ermee bekent bent, maar een opstelling legt energie bloot. Wat speelt er nu en waar wordt dit door gevoed? Familie heeft een grote invloed op onze huidige patronen en dus ons gedrag. Dit is wat David tentoonstelde. 
Er werden representanten op toneel gehaald, mensen die voor iemand anders representeren. De vader, moeder, opa en oma kwamen op het toneel. Bleek dat de oma een verschrikkelijk trauma had meegemaakt, die ze emotioneel niet kon verwerken. Dit leidde tot verschillende vormen van verslaving in de familie, waaronder de verslaving van roken bij deze dame.

Gefascineerd als ik was, voelde ik aan alles dat dit verhaal klopte. Mijn buurman daarentegen begreep er helemaal niets van. ‘Wat is hier gebeurd?’ was zijn reactie. Dit was het moment dat ik begreep dat ik versta wat een ander niet verstaat: ik versta de taal van energie. 

Natuurlijk wilde ik weten of opstellingen ook konden werken voor mensen met fysieke pijnklachten. Ik schreef een brief aan David en ik kreeg antwoord. Ja, dit geldt voor alles. Uiteraard, op zoek naar trainingen waarin ik dit zelf kon leren.  

Inspiratie en Creatie

Het lichaam onthoudt dus alles. En niet alleen van mij en wat ik meegemaakt heb in het leven, maar ook van mijn hele familie en wie weet wat nog meer. De kennis van het lichaam is dus veel meer dan waar ik met mijn bewuste brein bij kan. 5% bewust…. 95% onbewust….. ik geloof dat de 95% onder andere hierin verscholen zit. 

Alle ‘binnenkomende inspiratie’ is dus ook energie. En deze energie worden we ons bewust vanuit het gevoel wat het met zich meebrengt. Alles waar je mee geconfronteerd wordt is energie. Heb je ineens inspiratie voor een nieuw project? Wil je er meteen mee aan de slag? Dot gevoel motiveert. Hier wil je energie instoppen. En daar waar je energie instopt, ontwikkel je. En ontwikkeling is wat mij betreft dus leren door het volgen van inspiratie.  

Ontwikkelen en creëren vanuit je eigen behoeften is dus voelen, visualiseren en beleven waar je blij en enthousiast van wordt. Hier alle aandacht aan geven en zien waar dit toe leidt. Hiermee gebruik je de kracht van het lichaam. De wijsheid die het in zich heeft voorbij je huidige weten. 

Want nu weet jij ook, net als ik, het lichaam is wijzer dan de kennis die je hebt opgedaan.
Volg je gevoel. Vertrouw op je gevoel. Vertrouw op jou.